Gå til innholdet
Meny
Skulderbehandling
skulderskade
Skulderplager
Skulder og rygg er spesielt utsatt for belastningsskader. Smerter, stivhet og andre plager i skulderen skyldes i de fleste tilfeller arbeid/sportskader, brudd, betennelser, forkalkning eller artrose (slitasjegikt). Skulderplager kan ofte behandles med et godt resultat. Skuldersmerter kjennes oftest øverst på overarmen, under skulderleddet, men de kan også forveksles med smerter fra nakken. Pasienter bør alltid oppsøke lege ved skuldersmerter som vedvarer, slik at man raskt kan få henvisning til spesialist for utredning og videre behandling. 

Utredning

Ved mistanke om sykdom eller skade i skulderen har spesialistene en samtale med pasienten og vurderer både smerte og mobilitet i skulderleddet. Vi har en egen radiologisk avdeling hvis det er behov for å ta bilder til å bistå i diagnostiseringen. Det er flere behandlingsalternativer for skulderplager. Behandlingsalternativene avhenger av diagnose, smertenivå og hvor hemmende skaden er i forhold til daglige gjøremål og aktiviteter. Våre spesialister har lang erfaring med å vurdere hvilke behandlingsalternativer som passer til individuelle plager og behov. Etter en grundig undersøkelse vil spesialistene komme med sine anbefalinger, og sammen med pasienten ta stilling til behandlingsalternativer som er best for den enkelte.

Hva er behandlingsalternativene?

Ikke-kirurgisk skulderbehandling
I tilfeller der pasienten ikke har vesentlige skulderplager så prøver vi andre behandlingsalternativer enn operasjon. Pasienter som blir tidlig utredet kan drastisk forbedre situasjonen med individuelt tilpasset treningsterapi. Treningsterapi innebærer øvelser og teknikker for å bruke skulderen riktig, og eller i kombinasjon med smertelindring. I de tilfellene hvor dette ikke er tilstrekkelig kan operasjon være et godt alternativ.  

Operasjon av skulder ut av ledd
Vi har lang erfaring med behandling av skuldre som går ut av ledd, og er et av svært få sykehus i Norge som behersker og har god rutine på alle operasjonsteknikker. Når en slik skade først har skjedd, vil skulderen som oftest gå ut av ledd stadig oftere. Derfor er det med denne type skade liten vits i å vente med operasjon, spesielt for yngre og aktive pasienter. 
Les mer om operasjon av skulder ut av ledd

Behandling av kalkskulder   
Kalkskulder oppstår når det utvikles forkalkninger (kalsiumdeponering) i senene i skulderen. Forkalkningen fører ofte til begrenset bevegelighet og smerter, spesielt smerter ved aktivitet og belastning av skulderen. Operasjon av kalkskulder har vist seg å gi veldig gode resultater for våre pasienter. 
Les mer om behandling av kalkskulder 

Skulderleddsartrose (slitasjegikt) proteseoperasjon
Pasienter som har helt utslitte skuldre med mye smerter og mobilitetsproblemer kan ha stor nytte av utskifting, der man setter inn en ny, kunstig leddkule. Vi er et av landets ledende sykehus innen protesekirurgi, som betyr at pasientene som har behov for protese blir operert av landets fremste kirurger på området.
Les mer om behandling av skulderleddsartrose 

Behandling av seneavrivning
Enkelte pasienter som har falt og pådratt seg en skade river over en sene opp i skulderen som heter supraspinatussenen. Ved store skader av denne senen vil det være best å få sydd senen tilbake på plass. 
Les mer om behandling av seneavrivning

_____________________________________________________________________________________________________________
 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud, og hvordan du kan bestille time til 
utredning og behandling hos en av våre spesialister.


____________________________________________________________________________________________________