Gå til innholdet
Meny
Operasjon av skiveutglidning (prolaps)
Våre ryggspesialister har lang erfaring med utredning og behandling av skiveutglidning (prolaps) og utfører over 150 operasjoner i året. Vi har korte ventetider til både utredning og behandling, slik at du raskt kan få den hjelpen du trenger.

Skiveutglidning 

Når ryggens støtdempere (mellomvirvelskivene) slites, blir tynne eller sprekker oppstår en skiveutglidning (prolaps) i ryggen. Skiveutglidning betyr ikke at skiven fysisk sklir ut, men at innholdet i skiven buler ut på grunn av langvarig slitasje på mellomvirvelskivene, eller ved en ulykke. Skiveutglidningen kan føre til at to ryggvirvler kommer i kontakt og klemmer nerver i ryggen.
 

Mellom 60-70 % av befolkningen har skiveutglidning uten symptomer, og er dermed svært vanlig og oftest uproblematisk. I noen tilfeller kan skiveutglidningen påvirke isjias-nerven som gir store utstrålende smerter ned til foten. Dersom du får smerter eller nummenhet bør du oppsøke fastlegen din, slik at du får en henvisning til utredning og behandling hos en av våre spesialister.

Operasjonsmetode

Vi har to teknikker for fjerning av innholdet i prolapsen. I fleste tilfeller brukes en rutinemessig mikrokirurgisk teknikk med liten snitt (3 cm), operasjonsrør og mikroskop. En sjelden gang må man bruke åpen teknikk. Teknikkvalg vurderes individuelt for hver enkelt pasient.
o   Mikrokirurgisk teknikk:
Mikroteknikk egner seg best ved første gangs prolaps og hvor pasienten har symptomer bare fra den ene siden. Når prolapset er lokalisert fjernes skiveinnholdet.
o   Åpen teknikk:
Hos tidligere ryggopererte pasienter vil det oftest bli brukt tradisjonell åpen teknikk. Det brukes litt større snitt ved denne type inngrep og man kirurgene har dermed bedre plass til å arbeide på. Ved en åpen teknikk kan kirurgene gå inn og fjerne prolapset fra begge sider, mens mikrokirurgisk teknikk kun gir en inngangsvinkel.

Mellom 70 og 90 % blir smertefrie etter operasjon.
   2019-06-11-mhh-var-oppmerksom1

__________________________________________________________________________________________________________________________
 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud, og hvordan du kan bestille time til utredning og behandling hos en av våre spesialister.

________________________________________________________________________________________________________________