Gå til innholdet
Meny
Ryggbehandling
rygg1
Ryggplager
Ryggplager er noe de aller fleste mennesker rammes av, og går oftest over av seg selv uten behandling eller operasjon. Ryggplager fører ofte med seg smerter og ubehag i form av utstrålingssmerter i bena (isjiassmerte), verking og/eller nummenhet. Artrose (slitasjegikt) er den vanligste årsaken til ryggplager, men årsaken kan også være medfødte forandringer eller en tilstand etter tidligere utført ryggkirurgi.

Utredning

Ved mistanke om sykdom eller skade i ryggen har spesialistene en samtale med pasienten og vurderer både allmennhelse, smerte og mobilitet. Vi har en egen radiologisk avdeling hvis det er behov for å ta bilder til å bistå i diagnostiseringen. Våre spesialister har lang erfaring med å vurdere hvilke behandlingsalternativer som passer til individuelle plager og behov. Etter en grundig undersøkelse vil spesialistene komme med sine anbefalinger, og sammen med pasienten ta stilling til behandlingsalternativer som er best for den enkelte.

Hva er behandlingsalternativene?

Ikke-kirurgisk behandling
Ryggen er et sensitivt område med mange nerver som kan føre med seg små eller store komplikasjoner. Ikke alle inngrep fører til ønsket resultat. Vi ser derfor i første omgang på muligheten til å behandle ryggplagene med smertebehandling og et individuelt tilpasset treningsprogram. Treningsprogrammet består av egentrening som følges opp av et tverrfaglig team bestående av ortopeder, sykepleiere, fysioterapeuter og ergoterapeuter. Hvis ikke-kirurgisk behandling ikke gir en bedret situasjon for pasienten vil operasjon vurderes.
 
Operasjon av trang spinalkanal (avlastningsoperasjon)
Vi er det sykehuset i landet som opererer flest pasienter med trang ryggmargspinal (lumbal spinal stenose), med over 450 inngrep i året. Trang spinalkanal kommer hovedsakelig av slitasjeforandringer i mellomvirvler og ryggsøylens sideledd (lumbal spinal stenose). Hos noen få pasienter er sykdommen medfødt. Vi bruker ulike operasjonsteknikker avhengig av omfang og grad av tranghet. Våre ryggspesialistene har lang erfaring med å vurdere hvilke teknikker som passer til hver enkelt pasient.
Les mer om operasjon av trang spinalkanal

Operasjon av skiveutglidning
Når mellomvirvelskivene (ryggens støtdempere) slites, blir tynne eller sprekker oppstår en skiveutglidning (prolaps) i ryggen. Prolaps kan føre til at to ryggvirvler kommer i kontakt og klemmer på nerver i ryggen, og vil i mange tilfeller føre til store ryggplager. I alvorlige tilfeller, hvor annen behandling ikke er tilstrekkelig så behandler vi prolaps med operasjon. Våre ryggspesialister har lang erfaring med utredning og behandling av skiveutglidning (prolaps), og utfører over 150 inngrep i året. 
Les mer om operasjon av skiveutglidning
 

Avstiving av korsrygg (avstivingsoperasjon)
Ved spesielt komplekse og sammensatte tilstander i ryggen kan det være aktuelt med avstiving, hvor to eller flere ryggvirvler stives av. Avstiving er aktuelt ved kroniske smertetilstander i nedre del av ryggen, der årsaken antas å skylde uttalte slitasjeforandringer og/eller glidning i ryggvirvlene.
Våre ryggspesialister utfører over 50 avstivingsinngrep i året. Hospitalet utfører ulike operasjonsmetoder for avstiving av ryggen, men alle teknikkene innebærer en åpen kirurgisk metode.
Les mer om avstivingsoperasjon

___________________________________________________________________________________________________________________________
 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud, og hvordan du kan bestille time til
utredning og behandling hos en av våre spesialister.


___________________________________________________________________________________________________________________________