Gå til innholdet
Meny
Behandling av meniskskade
Martina Hansens Hospital utfører over 100 meniskoperasjon i året. Våre ortopediske kirurger har god kompetanse i vurdering og behandling av pasienter med meniskskader. På 10 år har MHH redusert antall meniskoperasjoner med 5 av 6. For meniskpasienter som kom hit for ti år siden, var løsningen å operere, nå behandles de aller fleste med treningsterapi veiledet av fysioterapeut. 

Meniskskade

I hvert kne har vi to skiver som vi kaller menisker. Disse består av brusk og virker som ”støtdempere” og stabilisatorer. Meniskene har en beskyttende funksjon for brusken som kler leddflatene. Når meniskene blir skadet vil pasientene som regel kjenne skaden som sterke, stikkende knesmerter. Smertene kommer og går, og blir ofte verre ved belastning, bøying og rotasjon av kneet. Basert på årsaken til skaden kan vi dele meniskskader i to kategorier: traumatiske og degenerative meniskskader.

Traumatisk meniskskade: 
Traumatisk skade oppstår som følge av ytre påvirkninger. Hos yngre mennesker kan meniskene skades ved vridningstraumer, for eksempel ved fall på ski eller takling på fotballbanen. Ved en akutt skade kan pasienten oppleve hevelse og klikking/knirkelyder fra kneet. Hos enkelte pasienter kan menisken også føre til at kneet låser seg delvis eller helt. 

Degenerativ meniskskade:
Hos middelaldrende og eldre personer ser man oftere meniskskader som følge av at leddet brytes ned over tid. Degenerativ meniskskade betraktes som første tegn på en tidlig artroseutvikling (slitasjegikt) i kneet. Skaden er som følge av forandringer i meniskvevet, som utvikler seg gradvis, uten at pasientene har vært utsatt for en skade.

Behandling

Vi vurderer i første omgang muligheten for ikke-kirurgisk behandling av meniskskader. En verdenskjent forskning utført av en av våre spesialister Nina Kise (ortopedisk overlege og forsker ved MHH) viser at 3 av 4 med kneskader trolig kan unngå operasjon. Forskningen viser klart at styrketrening av muskulatur omkring kneet hos pasienter med degenerativ meniskskade gir like god funksjon i kneet som operasjon.
Det er også holdepunkter for at styrketrening kan virke forebyggende på symptomer, derfor behandles oftest degenerativ meniskskade med treningsterapi; styrke- og stabiliseringstrening veiledet av fysioterapeut.

Operasjon

Dersom treningsterapi ikke er tilstrekkelig for pasienter med degenerativ meniskskade så er kirurgi et alternativ. Ved traumatiske meniskskader bør det i mange tilfeller vurderes operasjon, slik at menisken kan fortsette å være en beskyttende pute for leddbrusken i kneet. Ved degenerativ meniskskade så klippes den degenererte menisken ut, mens ved akutte skader kan ofte menisken repareres ved at meniskene sys. 

Begge inngrepene kan utføres ved kikkhullskirurgi (artroskopi). Kirurgene opererer gjennom 2-4 små hull (ca. 1 cm størrelse) i huden rundt kneleddet. Inngrepene utføres hos oss poliklinisk ved dagkirurgi som betyr at du som pasient blir innlagt, operert og skrevet ut på samme dag. 

2019-06-11-mhh-var-oppmerksom1

_________________________________________________________________________________________________________________________
 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud, og hvordan du kan bestille time til
utredning og behandling hos en av våre spesialister.

________________________________________________________________________________________________________________________
_