Gå til innholdet
Meny
Kneleddsartrose behandling
istock-466309056c.72.dpi
Vi er et av sykehusene i landet som setter inn flest proteser i kneledd, med nærmere 500 kneproteser årlig. For pasienter med artrose (slitasjegikt) i kneet, som har tydelige smerter og begrensninger i hverdagen kan en kneprotese være et alternativEt annet alternativ er aksekorreksjon, som har vist seg å være et godt alternativ til protesekirurgi. Vi har lang erfaring med aksekorrigerende operasjoner, og utfører ca. 50 inngrep hvert år. 

Artrose (slitasjegikt) i kneet

Artrose er den hyppigste årsaken til en proteseoperasjon. Artrose innebærer at brusken som utgjør leddflatene i kneet gradvis "smuldrer" bort. Dette kan skje som en naturlig følge av aldersforandringer siden brusken over tid blir mindre elastisk, sprøere og lettere sprekker opp. Artrose i kneet kan være smertefullt, men trenger ikke være det. De fleste tilfellene av artrose oppstår uten at man kjenner årsaken. En rekke faktorer tidligere i livet kan ha innflytelse på at artrose oppstår, slik som kneskader, infeksjon, overvekt og leddgikt.

Behandling

Før en proteseoperasjon vurderes må pasienter ha prøvd ikke-kirurgisk behandling med trening, vektreduksjon, fysioterapi og smertestillende uten god/ønsket effekt. Hos pasienter under 60 år med artrose kun på innsiden av kneet forsøker vi å unngå eller utsette proteseoperasjon, da protesene varer i begrenset tid.

Aksekorrigerendeoperasjon

En aksekorreksjon (valgiserende osteotomi), er et inngrep der en aksen i kneet endres for å få mindre belastning på den delen av kneet som har slitt brusk. Vi utfører denne operasjonen ved å åpne en kile innsiden av øvre del av skinnebeinet, og fikserer med en plate. Etter en stund vil slike pasienter oppleve smertefrihet til tross for at artrosen på innsiden er like stor. Derfor stopper ofte artrosen, og pasienten kan ha nytte av denne operasjonen i mange år før det blir aktuelt å gjøre en proteseoperasjon.  

Proteseoperasjon

Når artrose krever operasjon, er det oftest mer eller mindre konstante smerter i kneet, smerter i hvile eller smerter som forverres ved belastning. En betydelig forbedring av livskvalitet kan være en annen avgjørende årsak til hvorfor vi vurderer proteseoperasjon. Du blir vurdert av en av våre ortopediske spesialister før det eventuelt besluttes om en kneprotese er aktuelt. Å få innsatt en kneprotese betyr at pasientens ødelagte eller utslitte kneledd erstattes med et kunstig ledd. Formålet med å sette inn en protese er å redusere smertene og dermed gjøre det lettere for deg å belaste benet. 

Etter proteseoperasjon

I tiden etter en proteseoperasjon kan det opererte kneet bli hovent og dette kan vare i flere måneder. Det er derfor viktig at du forebygger hevelsene ved å ha bena høyt når du sitterFor å sikre et godt resultat, er det viktig å gjøre egenøvelser hjemme, som er instruert av fysioterapeut før du reiser hjem. De første 6-8 ukene etter operasjonen er det viktig å være tålmodig, slik at protesen blir stabil og kroppen din får tilpasset seg det nye kneleddet.

De fleste pasienter opplever betydelig smertereduksjon etter innsatt protese, men ikke alle blir helt smertefri. De fleste vil kunne bøye kneet tilstrekkelig til å kunne reise seg fra en stol uten å bruke hendene og til å kunne gå normalt i trapp. Mange pasienter klarer å gjenoppta moderat fysisk aktivitet og fritidsaktiviteter, resultatene varierer noe fra pasient til pasient.

Proteseskole
Sykehuset arrangerer "proteseskole" med jevne mellomrom. Her kan du og evt. pårørende møte andre pasienter som skal gjennomgå samme type operasjon som deg. Du får møte involverte faggrupper og får grundig informasjon om hele behandlingsforløpet og hvordan du skal forberede deg i tiden etter operasjon. Les mer om proteseskolen.

2019-06-11-mhh-var-oppmerksom1

___________________________________________________________________________________________________________________________
 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud, og hvordan du kan bestille time til
utredning og behandling hos en av våre spesialister
.

_________________________________________________________________________________________________________________