Gå til innholdet
Meny
Hofteleddsartrose (proteseoperasjon)
istock-949351918c.72.dpi
Vi er et av sykehusene i landet som setter inn flest proteser i hofteledd. Med nærmere 700 proteseinngrep hvert år har kirurgene opparbeidet seg en ekspertise på denne type undersøkelse og behandling. 

Artrose (slitasjegikt) i hoften

Hofteleddsartrose (slitasjegikt) kommer av slitasjeforandringer i hofteleddet som ofte kommer med alderen. Hoften er det leddet i kroppen hvor det hyppigst oppstår artrose, men få av pasientene som har artrose i hoften opplever plager. Hos enkelte pasienter kan artrosen kan gi smerter i lysken med utstråling mot kneet. Smertene kan komme og gå og provoseres ofte når man er i bevegelse. Pasienter har ofte følelse av at beina svikter, nattsmerter, redusert bevegelighet.

Proteseoperasjon

Når pasienter med artrose i hoften opplever at livskvaliteten er betydelig redusert, vil innsetting av en protese kunne gi et godt resultat. Ved en proteseoperasjon blir det utslitte hofteleddet fjernet og pasienten får innsatt et kunstig ledd. Det finnes mange forskjellige typer hofteproteser. Under operasjonen fjernes lårhalsen med lårbenshodet. Valg av protesetype er gjort etter nøye overveielse av forskning, nasjonale- og internasjonale erfaringer. Formålet med operasjonen er å redusere smertene og bedre funksjonen i hoften, og hos de aller fleste oppnår vi det. På sikt ønsker vi at pasienten stort sett skal «glemme» at de har en protese, og dermed ikke opplever noen restriksjoner på normal fysisk aktivitet.

Les informasjonsheftet "Informasjon til deg som skal få innsatt hofteprotese"

Etter operasjon

I tiden etter operasjonen kan det opererte benet bli hovent og dette kan vare i flere måneder. Det er derfor viktig at du forebygger hevelsene ved å ha bena høyt når du sitter. For å sikre et godt resultat, er det viktig å gjøre egenøvelser hjemme, som er instruert av fysioterapeut før du reiser hjem.

De første 6-8 ukene etter operasjonen er det viktig å være tålmodig, slik at protesen blir stabil og kroppen din får tilpasset seg det nye hofteleddet.

Undersøkelser viser at 90 % av pasientene er fornøyd etter innsetting av hofteprotese, og at over halvparten av pasientene fortsatt har sin protese 20 år etter at den er satt inn.

Proteseskole

Sykehuset arrangerer proteseskole med jevne mellomrom. Her kan pasienter og pårørende møte andre som skal gjennomgå samme type operasjon. Du får møte involverte faggrupper og får grundig informasjon om hele behandlingsforløpet og hvordan du skal forberede deg i tiden etter operasjon. Les mer om proteseskolen.

2019-06-11-mhh-var-oppmerksom1

_________________________________________________________________________________________________________________________

 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud, og hvordan du kan bestille time til
utredning og behandling hos en av våre spesialister.


________________________________________________________________________________________________________________