Gå til innholdet
Meny
Hoftebehandling 
Hofte2
Våre ortopediske kirurger har lang erfaring med utredning og behandling av hofteplager. Vi tar også i mot utredning og behandling av barn med hoftefeil. Les mer om barnekirurgi.

Hofteplager

De fleste pasienter som kommer til sykehuset med hofteplager har artrose (slitasjegikt). Artrose i kroppen forekommer hyppigst i hofteleddet. De fleste tilfellene av artrose oppstår uten at man kjenner årsaken. En rekke faktorer tidligere i livet kan ha innflytelse på at artrose oppstår, slik som arv, barneleddsykdommer, skader, infeksjon, overvekt og leddgikt. Artrose i hofter kan gi smerter i lysken med utstråling mot kneet. Smertene kan komme og gå og provoseres ofte når man er i bevegelse. Pasienter har ofte følelse av at beina svikter, nattsmerter og redusert bevegelighet.

Utredning

Ved mistanke om sykdom eller skade i hoften har spesialistene en samtale med pasienten og vurderer både smerte og mobilitet i hofteleddet. Vi har en egen radiologisk avdeling hvis det er behov for å ta bilder til å bistå i diagnostiseringen. Våre spesialister har lang erfaring med å vurdere hvilke behandlingsalternativer som passer til individuelle plager og behov. Etter en grundig undersøkelse vil spesialistene komme med sine anbefalinger, og sammen med pasienten ta stilling til behandlingsalternativer som er best for den enkelte. 

Hva er behandlingsalternativene?

Ikke-kirurgisk hoftebehandling
For pasienter med skade eller sykdom i hoften som ikke er svært plaget av smerter eller mobilitet unngår vi operasjon. Selv om pasienter er plaget kan det være fornuftig å utsette en operasjon så lenge som mulig siden alle proteser også slites over tid, og en eventuell utskiftning kan føre til større komplikasjoner. Våre spesialister kan bistå med å utvikle en individuell plan og tilrettelegging. Tiltak som kan gjøres før en eventuell operasjon er vektreduksjon, bevegelsesøvelser rettet mot hofteleddet, sko med dempning, og betennelsesdempende medisiner og smertestillende for å redusere plagene. 

Hofteleddsartrose (slitasjegikt), proteseoperasjon

Når en pasient med artrose føler at livskvaliteten er betydelig redusert vil innsetting av en hofteprotese kunne gi et godt resultat. Ved proteseoperasjon blir det utslitte hofteleddet fjernet og pasienten får innsatt et kunstig ledd. Formålet med operasjonen er å redusere smertene og bedre funksjonen i hoften, og hos de aller fleste oppnår vi det. Vi er et av  sykehusene i landet som setter inn flest proteser i hofteledd, og med nærmere 700 proteseinngrep hvert år har kirurgene opparbeidet seg en ekspertise på denne type undersøkelse og behandling.
Les mer om behandling av hofteleddsartrose


_____________________________________________________________________________________________________________
 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud og hvordan du kan bestille time til
utredning og behandling hos en av våre spesialister.


____________________________________________________________________________________________________