Gå til innholdet
Meny
Hånd- og albuebehandling
mhh_010c
De fleste hånd og albueoperasjoner utføres dagkirurgisk. Spesialistene som utreder og behandler hånd- og albueplager utfører ca. 600 hånd- og albueinngrep i året. 

Plager i hånd og albue

Vanlige årsaker til hånd- og albueoperasjoner er smerter og begrenset bevegelighet/funksjon, og ofte i kombinasjon. Hånd- og albueplager som vi behandler skyldes ofte artrose (slitasjegikt) eller langtids følgetilstander etter skader, men vi behandler også mange tilfeller av nerveproblemer i håndledd og krokfingre.

Utredning

Ved mistanke om sykdom eller skade i hånd og albue har spesialistene en samtale med pasienten og vurderer både smerte og mobilitet. Vi har en egen radiologisk avdeling hvis det er behov for å ta bilder til å bistå i diagnostiseringen. Våre spesialister har lang erfaring med å vurdere hvilke behandlingsalternativer som passer til individuelle plager og behov. Etter en grundig undersøkelse vil spesialistene komme med sine anbefalinger, og sammen med pasienten ta stilling til behandlingsalternativer som er best for den enkelte.

Operasjoner som vi utfører 

De vanligste hånd- og albueoperasjonene vi utfører er omtalt nedenfor. Alle inngrepene utføres dagkirurgisk.

Operasjon av karpal tunnelsyndrom (CTS)

Ved karpal tunnelsyndrom utsettes underarmens store nerver (nervus medianus) for langvarig trykk i området hvor nervene passerer ut i hånden forbi håndleddet. Pasienter med nerveproblemer i håndleddet vil som regel kjenne nummenhet, prikking og svakhet i tommel, pekefinger og langfinger. Nerveproblemene kan noen ganger behandles med kortisoninjeksjoner, men operasjon blir ofte aktuelt. Ved operasjon utvides plassen i håndrotskanalen (karpal tunnelen). 

Operasjon av Krokfinger (dupuytrens kontraktur) 
Forandring i bindevevet i håndflaten fører til at spesielt lillefinger og ringfinger trekker seg sammen. Etterhvert klarer ikke pasienten å strekke ut fingrene og de stivner til i bøyd stilling. Krokfingre kan behandles enten med injeksjoner som bryter ned bindevevet eller ved operasjon. Ved operasjonen fjernes sammentrukket bindevev fra fingeren. Operasjonen gir gode resultater, men lidelsen er kronisk, og kan derfor komme tilbake.

Operasjon av artrose (slitasjegikt) i tommel
Tommelen er sammen med pekefinger den viktigste fingeren på hånden og det kan være svært problematisk for pasienter når den blir skadet eller svekket. Ved artrose i tommelen, der annen konservativ behandling ikke fungerer, kan det være aktuelt å operere. Ved operasjon fjerner kirurgene en del av de smertefulle leddflatene. Pasienten må ha en tre uker lang immobilisering i en tommelgipsskinne etter operasjonen.

Operasjon av triggerfinger
Triggerfinger skyldes en betennelse i senen som gjør at senen «hekter» seg opp i en trang senekanal. Tilstanden kan noen ganger behandles med kortison, som demper betennelsen i fingeren, men kortison har ikke effekt hos alle pasienter. I tilfeller der kortison ikke har ønsket effekt kan fingeren opereres, der seneskjeden spaltes for å gi senen bedre plass.

Operasjon av tennisalbue (epikondylitt)
Tennisalbue (epikondylitt) er en form for seneslitasje, der fibrene delvis ryker og samtidig bygges opp og fester seg til benet igjen. Tennisalbue behandles i første omgang med avlastning og opptrening i samarbeid med fysioterapeut. En rekke andre konservative behandlingsalternativer forsøkes også i de fleste tilfeller. Noen ganger kan albuen opereres, hvor seneutspringet avlastes, arrvev fjernes, og i enkelte tilfeller utføres en avmeisling av ben.

Cyste (ganglion) operasjon
Ganglion er en kul av væske som oftest sitter på håndens overflate. Kulen er helt ufarlig, men kan være øm og problematisk for bevegelse av hånden. Ofte forsvinner kulen av seg selv. I perioder kan cysten også være smertefull. Cysten kan punkteres av fastlege, men i 30-50 % av tilfellene kommer da kulen tilbake. Ved operasjon av cysten vil kun omtrent 10-15 % gi tilbakefall.

2019-06-11-mhh-var-oppmerksom1

________________________________________________________________________________________________________
 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud, og hvordan du kan bestille time til
utredning og behandling hos en av våre spesialister.


________________________________________________________________________________________________