Gå til innholdet
Meny
Fot- og ankelbehandling
DSC_6774cc
Fot- og ankelplager kan ha mange ulike problemstillinger og operasjonsmetoder. Vår seksjon for hånd-, fot- og revmakirurgi er landets største fotkirurgiske enhet, og utfører nærmere 1000 fot- og ankelkirurgiske inngrep i året. Vi har høy kompetanse innen de aller fleste fot- og ankelplager, med 2 viktige unntak: vi setter ikke inn ankelproteser og vi tar ikke imot henvisninger som gjelder kroniske infeksjoner og sår (dette behandles på akuttsykehusene).

Fot- og ankelplager

Det er svært vanlig å ha plager i fot eller ankel, av ulike årsaker. Ankelen er svært utsatt for både akutte skader og belastningsskader som utvikler seg over tid. Smerter og plager i fot og ankel kan også skyldes en rekke andre årsaker så det er viktig å få undersøkt plager og smerter som vedvarer. Vanlige plager i fot og ankel kan være smerter ved bevegelse og tråkk, verking i undersiden av foten, hevelser og ustabil ankel. Vær oppmerksom på at utstrålende smerter i bein og fot ofte kan ha opphav i ryggproblemer.  

Utredning

Ved mistanke om sykdom eller skade i fot eller ankel har spesialistene en samtale med pasienten og vurderer både allmennhelse, smerte og mobilitet. Vi har en egen radiologisk avdeling hvis det er behov for å ta bilder til å bistå i diagnostiseringen. Våre spesialister har lang erfaring med å vurdere hvilke behandlingsalternativer som passer til individuelle plager og behov. Etter en grundig undersøkelse vil spesialistene komme med sine anbefalinger, og sammen med pasienten ta stilling til behandlingsalternativer som er best for den enkelte. 
Operasjon
De vanligste operasjonene er omtalt nedenfor og 3/4 av disse inngrepene er mindre inngrep som gjøres dagkirurgisk. 1/4 av inngrepene er av større karakter som krever innleggelse og opereres av spesialiserte fot- og ankelkirurger.

Operasjon av forfotsproblematikk

Skjev stortå (hallux valgus), artrose (slitasjegikt) i stortåens grunnledd og hammertær er de vanligste fotplagene som vi behandler, og behandles stort sett dagkirurgisk. Det er forskjellige metoder og etterbehandlinger, som avhenger av omfanget av plagene.  
- Les mer om kirurgi av skjev stortå (hallux valgus)
- Les mer om kirurgi av hammertær
- Les mer om avstiving av stortåens grunnledd

Avstivingsoperasjon av artrose (slitasjegikt) i ankel og bakfot
Artrose (slitasjegikt) som medfører smerter i ankel, bakfot og midtfot er plager som vi ofte opererer. Avstivningsoperasjoner må som regel til for å hindre smerter fra de utslitte leddene, og av og til må vi endre akseforholdene for å sikre en mer hensiktsmessig belastning. Vi tilbyr dessverre ikke protesekirurgi i ankelen, pasienter som trenger dette må henvises til Diakonhjemmet.
- Les mer om avstivingsoperasjoner i ankel og bakfot

Kikkhullskirurgi (artroskopisk) undersøkelse av ankel 
Ved mange plager hvor det er usikkerhet om årsak og omfanget til ankelplagene til pasienten kan det være behov for å utføre et kikkhullsinngrep i ankelen for å avdekke videre behandling. Det vanligste er å gjøre inngrepet forfra, men ved enkelte tilstander kan man også gå inn i ankelen bakfra. Slike inngrep gjøres vanligvis dagkirurgisk, og man kan reise hjem samme dag.
- Les mer om kikkhullskirurgi av ankelen

Operasjon av feilstillinger i fot og ankel
Feilstillinger i fot og ankel kan være medfødte eller de kan komme som et resultat av nevrologiske sykdommer eller skader. Konservativ behandling kan forsøkes før det vurderes operasjon, men betydelige plattfotfeilstillinger eller hulfotsfeilstillinger med skjevhet i ankelleddet kan være så plagsomt at det kan være en grunn til å operere. Inngrepet er omfattende; prosedyrene må tilpasses den enkelte feilstilling, som krever innleggelse og langvarig rehabilitering.
- Les mer om større plattfotkirurgi hos voksne

Operasjon av instabilitet i fot og ankel
Mange pasienter plages med kronisk ustabile ankler, ofte grunnet idrettskader. Vanligvis kan man få svært god hjelp av fysioterapi og egentrening, og de færreste pasienter trenger å vurderes av en ortopedisk spesialist. Hvis man til tross for fysioterapibehandling fortsatt har store plager kan det være aktuelt med utredning og eventuelt kirurgisk stabilisere ankelen.  
- Les mer om stabiliserende kirurgi av ankel
 
Operasjon av kroniske seneskader / plager i akillessenen
Seneskader forekommer relativt ofte i ankelregionen, og akillessenen er spesielt utsatt. Plager fra akillessenen går oftest over av seg selv, men ved plager som varer over 9-12 måneder kan det være aktuelt med kirurgi. Ved alvorlige og vedvarende skader er den beste behandlingen ofte å flytte friske sener som kan overta funksjonen til sener som ikke lenger er funksjonelle. Operasjon av seneskader er et større inngrep som krever innleggelse og langvarig rehabilitering etterpå.
- Les informasjon om kirurgi av akillesseneplager

Operasjon av betennelse i fotsålen

På undersiden av foten har vi seneplate som kalles plantarfascien. Smerter fra seneplaten er svært vanlig. Plagene går ofte over av seg selv, men det kan ta flere år og noen trenger behandling i mellomtiden. Kirurgi er absolutt ikke et førstevalg ved slike plager og de aller fleste blir bra av treningsterapi og smertebehandling. Vanligvis vil vi se an en slik tilstand opp til et helt år før vi begynner å tenke på kirurgi.

Operasjon av nerveskade i fot og ankel
Nervene i fot- og ankelregionen kan få skader og kroniske belastninger, og dette kan i enkelte tilfeller opereres. Det vanligste er inneklemming og trykkbelastning på nervene under forfoten, såkalt Mortons nevrinom. I enkelte tilfeller kan man også operere på hovednervene ned til fotsålen hvis det er inneklemming av disse, såkalt tarsaltunnelsyndrom.
- Les mer om kirurgi av nerve i klem i forfoten (Mortons nevrinom)

2019-06-11-mhh-var-oppmerksom1

________________________________________________________________________________________________________

 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud, og hvordan du kan bestille time til
utredning og behandling hos en av våre spesialister.


________________________________________________________________________________________________