Gå til innholdet
Meny
Bentetthetsmåling
MHH_dexa-72dpi
Vi har oppgradert utstyr innen diagnostikk av benskjørhet (osteoporose). Den nye DEXA-maskinen hjelper oss til rutinemessig måling av bentetthet i hofte og korsrygg, men kan også måle andre deler av skjelettet.

Måling av bentetthet

Bentetthetsmåling er en spesiell form for røntgenundersøkelse som måler kalkinnholdet i skjelettet. Undersøkelsen er smertefri og medfører liten strålebelastning. Vi kan tilby undersøkelsen til alle pasienter, både inneliggende pasienter, polikliniske pasienter og pasienter henvist av fastlege til en bentetthetsmåling.

Vår revmatologiske klinikk har en egen enhet for bentetthetsmåling av pasienter med mulig/påvist benskjørhet (osteoporose). Revmatologisk klinikk behandler også påvist sykdom, og hvis det er nødvendig blir pasienten kontrollmålt senere. 

Hva er benskjørhet?

Benskjørhet er en tilstand med redusert bentetthet og medfølgende økt risiko for brudd. Benskjørhet gjør at man mister benvev fra knoklene på grunn av for lavt kalkinnhold i skjelettet. Sykdommen kan behandles, men aller helst forebygges. 300.000 nordmenn lider i dag av benskjørhet, noe som har ført til at Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder antall hoftebrudd.

Hvem bør sjekkes?

•    Pasienter med revmatiske sykdommer har økt risiko for benskjørhet, spesielt om de i tillegg behandles med kortison.
•    Pasienter med cøliaki, ulcerøs kolitt og crohns sykdom har økt risiko grunnet minsket opptak av kalsium og D-vitamin
•    Kvinner i tidlig overgangsalder (før 45 år)
•    Kvinner som har hatt bortfall av menstruasjon i mer enn 6 mnd.
•    Kvinner og menn som har hatt lavenergibrudd dvs. brudd uten
store påkjenninger.
•    Kvinner og menn som skal eller har blitt behandlet med kortison i mer enn 3 mnd.

Hva er behandlingsalternativene?

Det finnes i dag effektive behandlingsformer mot benskjørhet som både forebygger/bremser utviklingen av sykdommen og som reduserer risikoen for senere brudd. Vi tilbyr utredning, rådgivning og behandling av benskjørhet ved vår revmatologiske klinikk.

Egenandel:
Vi gjør oppmerksom på at egenandel må betales etter gjeldende regler.

Bestill time:
Hvis du er usikker på om du har benskjørhet og ønsker en bentetthetsmåling trenger du en henvisning fra din behandler (fastlege, kiropraktor eller manuellterapeut). Når du får en henvisning kan du selv ta kontakt med oss for å bestille time eller be behandleren din sende henvisningen til oss.

______________________________________________________________________________________________________________________
 
Les mer om våre ventetider og hvordan du kan bestille time til utredning og behandling hos en av våre spesialister.

_____________________________________________________________________________________________________________