Rygg, Skiveprolaps i ryggen
Smerter i ryggen er svært vanlig. 60-80% av befolkningen får ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet. Utstrålende smerte fra ryggen til bena kan være forårsaket av et trykk mot en nerverot i ryggkanalen. Dette kan skyldes aldersforandringer i form av forkalkninger eller prolaps.
Et skiveprolaps forårsakes av en sprekk i mellomvirvelskivens ytre ring der den indre kjernen presses ut og trykker mot nerverot. Trykket mot nerveroten sammen med betennelsesreaksjoner forårsaker smertetilstanden. Skiveprolaps kan utløses av belastning på korsryggen.
Noen risikofaktorer
- Kraftig overvekt
- Røyking
- Enkelte idretter, som for eksempel vektløfting eller rugby
Skiveprolapser oppstår som oftest i korsryggen, men det kan skje høyere opp i ryggen også. Prolapser i nakken blir ikke omtalt på denne siden.
Symptomer og plager
Hovedsymptomet på skiveprolaps er smerter i et eller begge ben, men du kan også ha smerter i korsryggen.
Smertene kan komme gradvis, eller det kan komme plutselig som en skarp, kraftig smerte. Smertene gjør at det kan være vondt å sitte, stå eller bevege seg rundt.
Mange har smerter som stråler nedover det ene beinet. Sammen med smerten opplever mange nummenhet i huden, samt prikking og stikking i benet. Denne smertetilstanden kalles isjias. Isjias forårsakes av at prolapset trykker på isjiasnerven som går nedover beinet, derav navnet isjias.
Henvisning og vurdering
Fastlegen din kan henvise deg til ortoped for utredning av skiveprolaps. Dersom ortopeden som vurderer henvisningen finner at det er mistanke om skiveprolaps vil du få tilbud om time til utredning.
Alarm symptomer - Du bør oppsøke fastlegen din raskt hvis du:
- Har kraftige ryggsmerter som blir verre
- Kjenner svakhet i begge beina
- Mister kontroll over blære eller endetarm
- Kjenner deg nummen i seteregionen og kjønnsorganer
Disse symptomene kan bety at du ha fått en alvorlig nerveskade som trenger akuttbehandling på sykehus.
Utredning
Ved time til utredning hos oss vil du møte en ortoped som vil vurdere plagene dine og undersøke deg grundig.
Fastsetting av diagnose
Ortopeden vil vurdere allmennhelsen din, sykehistorie, symptomer, smerter og mobilitet.
Vi bruker MR-undersøkelse til å bistå arbeidet med diagnostiseringen, for å være sikker på at smertene dine skyldes et skiveprolaps.
Dersom du nylig har tatt MR-bilder (ikke eldre enn 12 uker) før du kommer til oss vil ortopeden vurdere disse ved undersøkelsen. Er det lenge siden bildene ble tatt er det ofte behov for en ny MR-undersøkelse for å se om det har vært noen endringer.
Behandling
Dersom du får diagnostisert skiveprolaps vil ortopeden anbefale videre behandling av sykdommen. De aller fleste pasienter med skiveprolaps blir bedre uten behandling i løpet av seks uker, men for enkelte pasienter kan det ta lengre tid. Det er naturlig at du blir tatt med på råd om hvilken behandling som er best for deg. Målet med behandlingen er å redusere smerter og plager og oppnå mest mulig livskvalitet for deg.
Ikke-kirurgisk behandling
Ryggen er et sensitivt område med mange nerver som kan føre med seg små eller store komplikasjoner. Ikke alle inngrep fører til ønsket resultat. Vi ser derfor i første omgang på muligheten til å behandle ryggplagene med smertebehandling og et individuelt tilpasset treningsprogram.
Operasjon av ryggprolaps
Det er vanlig å vente på spontan bedring i opptil 12 uker før en eventuell operasjon vurderes, da nesten 80 % innen den tid er i god bedring. I enkelte, (alvorlige) tilfeller hvor ikke-kirurgisk behandling uteblir kan vi vurdere operasjon av prolapset. (Det er spesielt med pasienter som har Alarm-symptomer som beskrevet under punktet "Henvisning og vurdering").
Oppfølging
Det er normalt ingen kontroller etter at du har påstartet ikke-kirurgisk behanding eller etter en eventuell operasjon.
Pasienter som behandles ikke-kirurgisk følges opp av fastlege i forhold til smerter og kan ved behov kontakte fysioterapeut i nærområdet for veiledet trening.
De aller fleste pasienter med skiveprolaps blir bedre uten behandling i løpet av seks uker, men for enkelte pasienter kan det ta lengre tid.
Dersom du ikke merker en bedring eller plagene forverres over tid kan det være aktuelt med en ny vurdering (utredning) for å vurdere operasjon av prolapset.
Vær oppmerksom
Når bør du oppsøke hjelp?
- Når sykdomsbildet ditt forandrer seg og du føler deg utrygg på hva det kan være.
- Når smertene er sterke og smertestillende tabletter eller avlastning av ryggen ikke er nok.
- Når du merker økende problem med nedsatt muskelkraft.
- Når du får problemer med vannlating eller blir nummen i skrittet (det kan skyldes et stort prolaps som trykker på nervene til blære og endetarm, og må opereres raskt).
Skulle noe av dette oppstå, ta kontakt med din fastlege eller legevakt!
Kontakt
Martina Hansens Hospital
Ortopedisk avdeling
Ventetid: 2 - 21 uker
Ventetid: 2 - 21 uker
Kontakt Ortopedisk avdelingOppmøtested
Oppmøtesteder vil avhenge av hvilken time du skal til. Oppmøtested står i timebrevet ditt.
![En bygning med et skilt på](/4aa83e/contentassets/e263f3becca84e5ba27da5b8a262ec82/dsc_8728c.jpg?format=webp&width=512&height=293&quality=80)
Martina Hansens Hospital
Dønskiveien 8, 1346 Gjettum