Gå til innholdet
Valgiserende osteotomi
tomofix
Vi har lang erfaring med denne type operasjoner, og gjør nå ca 50 valgiserende osteotomier pr år. Ventetider hos oss

Bakgrunn
Hos yngre, aktive pasienter (under 60 år) med bruskslitasje/artrose  bare på innsiden av kneet forsøker en å unngå kneprotese, da disse varer i begrenset tid.

Mål
En osteotomi, der en endrer aksen i kneet for å få mindre belastning på den delen av kneet som har slitt brusk, har da vist seg å være et godt alternativ. Vi gjør denne operasjonen ved å åpne en kile innsiden av øvre del av skinnebeinet, og fikserer med en plate. Etter en stund vil slike pasienter oppleve smertefrihet til tross for at slitasjen på innsiden er like stor. Ofte stopper derfor slitasjen, og pasienten kan ha nytte av denne operasjonen i mange år før det blir aktuelt å gjøre en totalproteseoperasjon.

Under oppholdet
Før operasjon får du samtaler med sykepleier, anestesilege og kirurg. Det blir sjekket at blod- og urinprøver er i orden, og du vil få premedikasjon for å kunne slappe av før inngrepet.
Bedøvelse
Bedøvelse som blir brukt under operasjonen er som regel spinalbedøvelse (bedøvelse sprøytes inn i ryggmargskanalen), men noen får også narkose. Du kan spørre anestesilegen om dette i forkant av operasjonen.
Operasjonen
På forhånd tas lange bilder av hele benet, og korreksjon beregnes nøyaktig. Kirurgen lager et snitt på innsiden like nedefor kneet, en kile åpnes på innsiden av øvre del av skinnebeinet, og fikseres i riktig stilling med en plate. Stillingen kontrolleres i rtg-gjennomlysning. Såret lukkes med sting som fjernes ca 2-3 uker etter operasjonen.
Etter operasjonen
Etter operasjonen blir du kjørt til overvåkningsavdelingen, PO (postoperativ enhet). Her får du lagt en kuldemansjett på det opererte kneet. Hensikten er å redusere hevelse og lindre smerte. Du blir liggende på PO til bedøvelsen har gått ut av kroppen. Når du er våken og i stabil form blir du kjørt til sengeposten.
Det er viktig for rehabiliteringen din at du kommer tidlig i gang med aktivitet, det kan også være med på å forhindre komplikasjoner.
I løpet av oppholdet blir det tatt kontrollrøntgen av det opererte kneet. Du får oftest lov til å belaste benet fra første dag etter operasjonen.
Det er vanlig å være på sykehuset i ca to dager etter operasjonen. Ved utskrivelse får du med deg resept på smertestillende og blodfortynnende medisin, rekvisisjon til fysioterapi, og evt. sykemelding ved behov.

Etter utskrivelse
I tiden etter operasjonen kan det opererte benet bli noe hovent. Dette kan vare i flere måneder. For å forebygge hevelse anbefaler vi at du har bena hevet når du sitter. For å sikre et godt resultat, er det viktig at du trener. Fysioterapeuten på sykehuset instruerer deg i øvelser før du reiser hjem, og du får med deg et øvelseshefte med øvelser som du kan gjøre hjemme. 3 måneder etter operasjonen vil de fleste oppleve en klar bedring i smerter og funksjon, denne bedringen kan fortsette til det er gått 1 år.

Ved sårproblemer eller andre komplikasjoner
Dersom det oppstår komplikasjoner eller problemer med operasjonssåret etter at du har kommet hjem, skal du kontakte sykehuset med en gang. På dagtid kan du ringe ortopedisk poliklinikk: 67 52 17 30, på kveldstid kan du ringe avdelingen: 67 52 17 74. Vær oppmerksom på: væsking, økende hevelse, varme, rødhet eller smerter i såret. Mål også feberen om du får slike symptomer.
KONTAKT  OSS
Telefon sentralbord: 06780
(fra utland: +47 915 03 525)
Innleggelse/mottagelse
kl 09.00 - 15.00
    tlf: 67 52 17 19/20

Timebestilling til Dagkirurgen
kl 09.00 - 15.00
    tlf: 67 52 17 20

Revmatologisk poliklinikk timebestilling
kl 09-11 og 12-14
   tlf: 67 52 17 27
          
Ortopedisk poliklinikk timebestilling
kl 09-11 og 12-14
    tlf: 67 52 17 26

Journalarkivet/Dokumentsenteret
kl 07.30 - 15.00
    tlf: 67 52 18 36
Telefax sykehuset kl 07.30-15.00:
67 52 18 51
Telefax poliklinikk:
67 52 18 71
Telefax Journalarkiv/Dokumentsenter:
67 52 18 51             
Postadresse:      Postboks 823, 1306 Sandvika
Besøksadresse: Dønskiveien 8, 1346 Gjettum
postmottak@mhh.no
arkiv@mhh.no     (journalarkiv/dokumentsenter)
ortpol@mhh.no    (ortopedisk timebestilling)
revpol@mhh.no   (revmatologisk timebestilling)
inntakskontor@mhh.no (innleggelseskontoret)