Gå til innholdet
Kneprotese
kneprotese
Martina Hansens Hospital er et av de sykehusene i landet som setter inn flest proteser i kneledd (ca. 400 pr år). Ventetider hos oss

Last ned vår brosjyre om kneprotese her

Bakgrunn
Slitasjegikt eller artrose er den hyppigste årsaken til en operasjon med et kunstig kneledd. De fleste tilfellene av artrose oppstår uten at man kjenner årsaken. En rekke faktorer tidligere i livet kan ha innflytelse på at slitasjegikt oppstår, slik som kneskader, infeksjon, overvekt og leddgikt.
Når slitasjegikt krever operasjon, er det oftest mer eller mindre konstante smerter i kneet, smerter i hvile eller smerter som forverres ved belastning. En betydelig forringelse av din livskvalitet kan være en annen avgjørende årsak.

Mål
Formålet med operasjonen er å redusere smertene og dermed gjøre det lettere for deg å belaste benet. De fleste opplever betydelig smertereduksjon, men ikke alle blir helt smertefri. De fleste vil kunne bøye kneet tilstrekkelig til å kunne reise seg fra en stol uten å bruke hendene og til å kunne gå normalt i trapp. Mange klarer å gjenoppta moderat fysisk aktivitet og fritidsaktiviteter, resultatene varierer noe fra pasient til pasient.

Før operasjonen
Sykehuset arrangerer "kneskole" med jevne mellomrom. Her kan du møte andre pasienter som skal gjennomgå samme operasjon som deg. Du får møte invoverte faggrupper og får grundig informasjon om hele behandlingsforløpet. Du vil også få svar på det du måtte ha av spørsmål.

Under oppholdet
Før operasjon får du samtaler med sykepleier, anestesilege og kirurg. Det blir sjekket at blod- og urinprøver er i orden, og du vil få premedikasjon for å kunne slappe av før inngrepet.
Bedøvelse
Bedøvelse som blir brukt under operasjonen er som regel spinalbedøvelse (bedøvelse sprøytes inn i ryggmargskanalen), men noen får også narkose. Du kan spørre anestesilegen om dette i forkant av operasjonen.
Operasjonen
Under operasjonen åpner kirurgen inn til kneleddet og fjerner den nedslitte brusken fra lårben og leggben, slik at det blir plass til protesedelene før de settes inn. Stifter brukes til å lukke såret. De fjernes ca 2-3 uker etter operasjonen.
Etter operasjonen
Etter operasjonen blir du kjørt til overvåkningsavdelingen, PO (postoperativ enhet). Her får du lagt en kuldemansjett på det opererte kneet. Hensikten er å redusere hevelse og lindre smerte. Du blir liggende på PO til bedøvelsen har gått ut av kroppen. Når du er våken og i stabil form blir du kjørt til sengeposten.
På operasjonsdagen skal du minst én gang opp og stå ved sengen etter operasjonen. Dette får du hjelp til av pleiepersonalet. Det er viktig for rehabiliteringen din at du kommer tidlig i gang med aktivitet, det kan også være med på å forhindre komplikasjoner.
I løpet av oppholdet blir det tatt kontrollrøntgen av det opererte kneet.
Det er vanlig å være på sykehuset i ca tre dager etter operasjonen. Ved utskrivelse får du med deg resept på smertestillende og blodfortynnende medisin, rekvisisjon til fysioterapi, og evt. sykemelding ved behov.

Etter utskrivelse
I tiden etter operasjonen kan det opererte benet bli noe hovent. Dette kan vare i flere måneder. For å forebygge hevelse anbefaler vi at du har bena hevet når du sitter. For å sikre et godt resultat, er det viktig at du trener. Fysioterapeuten på sykehuset instruerer deg i øvelser før du reiser hjem, og du får med deg et øvelseshefte med øvelser som du kan gjøre hjemme. 3 måneder etter operasjonen vil de fleste oppleve en klar bedring i smerter og funksjon, denne bedringen kan fortsette til det er gått 1 år.

Ved sårproblemer eller andre komplikasjoner
Dersom det oppstår komplikasjoner eller problemer med operasjonssåret etter at du har kommet hjem, skal du kontakte sykehuset med en gang. På dagtid kan du ringe ortopedisk poliklinikk: 67 52 17 30, på kveldstid kan du ringe avdelingen: 67 52 17 74. Vær oppmerksom på: væsking, økende hevelse, varme, rødhet eller smerter i såret. Mål også feberen om du får slike symptomer.
KONTAKT  OSS
Telefon sentralbord: 06780
(fra utland: +47 915 03 525)
Innleggelse/mottagelse
kl 09.00 - 15.00
    tlf: 67 52 17 19/20

Timebestilling til Dagkirurgen
kl 09.00 - 15.00
    tlf: 67 52 17 20

Revmatologisk poliklinikk timebestilling
kl 09-11 og 12-14
   tlf: 67 52 17 27
          
Ortopedisk poliklinikk timebestilling
kl 09-11 og 12-14
    tlf: 67 52 17 26

Journalarkivet/Dokumentsenteret
kl 07.30 - 15.00
    tlf: 67 52 18 36
Telefax sykehuset kl 07.30-15.00:
67 52 18 51
Telefax poliklinikk:
67 52 18 71
Telefax Journalarkiv/Dokumentsenter:
67 52 18 51             
Postadresse:      Postboks 823, 1306 Sandvika
Besøksadresse: Dønskiveien 8, 1346 Gjettum
postmottak@mhh.no
arkiv@mhh.no     (journalarkiv/dokumentsenter)
ortpol@mhh.no    (ortopedisk timebestilling)
revpol@mhh.no   (revmatologisk timebestilling)
inntakskontor@mhh.no (innleggelseskontoret)