Gå til innholdet
Hofte
MHH_007
Martina Hansens Hospital er et av de sykehusene i landet som setter inn flest proteser i hofteeledd (ca. 600 pr år).

Informasjonsbrosjyre til deg som skal få hofteprotese
-  Informasjon om hofteartroskopi
Ventetider hos oss

Bakgrunn
Slitasjegikt eller artrose er den hyppigste årsaken til en operasjon med et kunstig hofteledd. De fleste tilfellene av artrose oppstår uten at man kjenner årsaken. En rekke faktorer tidligere i livet kan ha innflytelse på at slitasjegikt oppstår, slik som arv, barneleddsykdommer, skader, infeksjon, overvekt og leddgikt. Slitasjegikt i hoften gir smerter i lysken, mot sitteknuten og ofte med utstråling ned mot kneet. Ofte provoseres de når man starter å gå, og man kan da ha følelse av at benet svikter. Etter hvert er det vanlig også med nattsmerter, og redusert bevegelighet, og mange føler at livskvaliteten blir redusert. I tidlig fase kan intensiteten av symptomene «komme og gå». Proteser har begrenset holdbarhetstid, og derfor kan tiltak som vektreduksjon, bevegelsesøvelser rettet mot hofteleddet, sko med dempning, og betennelsesdempende medisiner, redusere plagene, og på den måten utsette en proteseoperasjon. Når pasienten føler at livskvaliteten er betydelig redusert tross disse tiltakene vil innsetting av en hofteprotese hos de aller fleste gi et godt resultat med smertefrihet og god funksjon.

Mål
Formålet med operasjonen er å redusere smertene og bedre funksjonen i hoften, og hos de aller fleste oppnår vi det. På sikt ønsker vi at pasienten stort sett skal «glemme» at de har en protese. Det er dermed ingen restriksjoner på normal fysisk aktivitet.

Før operasjonen
Sykehuset arrangerer "proteseskole" med jevne mellomrom. Her kan du og evt. pårørende møte andre pasienter som skal gjennomgå samme operasjon som deg. Du får møte involverte faggrupper og får grundig informasjon om hele behandlingsforløpet og hvordan du skal forberede deg på å reise hjem.

Under oppholdet
Før operasjon får du samtaler med sykepleier, anestesilege og kirurg. Det blir sjekket at blod- og urinprøver er i orden, og du vil få medikasjon for å kunne slappe av før inngrepet.
Bedøvelse
Bedøvelse som blir brukt under operasjonen er som regel spinalbedøvelse (bedøvelse sprøytes inn i ryggmargskanalen), men noen får også narkose. Du kan spørre anestesilegen om dette i forkant av operasjonen.
Operasjonen
Under operasjonen åpner kirurgen inn til hofteleddet og fjerner lårbenshodet ved å kutte lårhalsen. Deretter fjernes den nedslitte brusken i hofteskålen og protesen settes inn. Denne består av en del som festes i bekkenet, en stamme i lårbenet, og ett protesehode som gjør at kopp og stamme danner et ledd. Såret lukkes og stingene fjernes ca 3 uker etter operasjonen.
Etter operasjonen
Etter operasjonen ligger du noen timer på overvåkningsavdelingen, PO (postoperativ enhet) til bedøvelsen går ut. Da får du stå opp å belaste benet under veiledning av sykepleier. Når du er våken og i stabil form blir du kjørt til sengeposten. Det er viktig for rehabiliteringen din at du kommer tidlig i gang med aktivitet, det kan også være med på å forhindre komplikasjoner. I løpet av oppholdet blir det tatt kontrollrøntgen av den opererte hoften. Det er vanlig å være på sykehuset i ca tre dager etter operasjonen. Ved utskrivelse får du med deg resept på smertestillende og blodfortynnende medisin, rekvisisjon til fysioterapi, og evt. sykemelding ved behov.

Etter utskrivelse
I tiden etter operasjonen kan det opererte benet bli noe hovent. Dette kan vare i flere måneder. For å forebygge hevelse anbefaler vi at du har bena hevet når du sitter. For å sikre et godt resultat, er det viktig at du driver egenøvelser. Fysioterapeuten på sykehuset instruerer deg før du reiser hjem. Det er viktig at du er tålmodig de første 6-8 ukene etter operasjonen slik at protesen blir stabil og kroppen din får tilpasset seg det nye hofteleddet.

Ved sårproblemer eller andre komplikasjoner
Dersom det oppstår komplikasjoner eller problemer med operasjonssåret etter at du har kommet hjem, skal du kontakte sykehuset med en gang. På dagtid kan du ringe ortopedisk poliklinikk: 67 52 17 30, på kveldstid kan du ringe avdelingen: 67 52 17 74.
Vær oppmerksom på: væsking, økende hevelse, varme.


KONTAKT  OSS
Telefon sentralbord: 06780
(fra utland: +47 915 03 525)
Innleggelse/mottagelse
kl 09.00 - 15.00
    tlf: 67 52 17 19/20

Timebestilling til Dagkirurgen
kl 09.00 - 15.00
    tlf: 67 52 17 20

Revmatologisk poliklinikk timebestilling
kl 09-11 og 12-14
   tlf: 67 52 17 27
          
Ortopedisk poliklinikk timebestilling
kl 09-11 og 12-14
    tlf: 67 52 17 26

Journalarkivet/Dokumentsenteret
kl 07.30 - 15.00
    tlf: 67 52 18 36
Telefax sykehuset kl 07.30-15.00:
67 52 18 51
Telefax poliklinikk:
67 52 18 71
Telefax Journalarkiv/Dokumentsenter:
67 52 18 51             
Postadresse:      Postboks 823, 1306 Sandvika
Besøksadresse: Dønskiveien 8, 1346 Gjettum
postmottak@mhh.no
arkiv@mhh.no     (journalarkiv/dokumentsenter)
ortpol@mhh.no    (ortopedisk timebestilling)
revpol@mhh.no   (revmatologisk timebestilling)
inntakskontor@mhh.no (innleggelseskontoret)