Gå til innholdet
Meny
Skulderbehandling
skulderskade
Skulderplager
Skulder og rygg er spesielt utsatt for belastningsskader. Smerter, stivhet og andre plager i skulderen skyldes i fleste tilfeller arbeid/sportskader, brudd, betennelser, forkalkning eller artrose (slitasjegikt). Skulderplager kan oftest behandles med et godt resultat. Skuldersmerter kjennes oftest øverst på overarmen, under skulderleddet, men de kan også forveksles med smerter fra nakken. Pasienter bør alltid oppsøke lege ved skuldersmerter som vedvarer, slik at man raskt kan få henvisning til spesialist for utredning og videre behandling. 

Utredning

Ved mistanke om sykdom eller skade i skulderen har spesialistene en samtale med pasienten og vurderer både smerte og mobilitet i skulderleddet. Vi har egen røntgen- og MR-avdeling som tar hånd om bildetakning for å bistå i arbeidet med diagnosteringen. Det er flere behandlingsalternativer for skulderplager. Behandlingsalternativene avhenger av diagnose, smertenivå og hvor hemmende skaden er i forhold til daglige gjøremål og aktiviteter. Våre spesialister har lang erfaring med å vurdere hvilke behandlingsalternativer som passer til individuelle plager og behov. Etter en grundig undersøkelse vil spesialistene komme med sine anbefalinger, og sammen med pasienten ta stilling til behandlingsalternativer som er best for den enkelte.

Hva er behandlingalternativene?

Ikke-kirurgisk skulderbehandling
I tilfeller der pasienten ikke har vesentlige skulderplager så prøver vi andre behandlingsalternativer enn operasjon. Pasienter som blir tidlig utredet kan drastisk forbedre situasjonen med individuelt tilpasset treningsterapi. Treningsterapi innebærer øvelser og teknikker for å bruke skulderen riktig, og eller i kombinasjon med smertelindring. I de tilfellene hvor dette ikke er tilstrekkelig kan operasjon være et godt alternativ.  

Operasjon av skulder ut av ledd
Vi har lang erfaring med behandling av skuldre som går ut av ledd, og er et av svært få sykehus i Norge som behersker og har god rutine på alle operasjonsteknikker. Når en slik skade først har skjedd, vil de som oftest gå ut av ledd stadig oftere. Derfor er det med denne type skade liten vits i å vente med operasjon, spesielt for yngre og aktive pasienter. 
Les mer om operasjon av skulder ut av ledd

Behandling av kalkskulder   
Kalkskulder er en livsstilssykdom og er en svært vanlig. Sykehuset opererer flest av kalkskuldre i hele landet, med ca. 100 operasjoner hvert år. Operasjon av kalkskulder har vist seg å gi veldig gode resultater for våre pasienter. 
Les mer om behandling av kalkskulder 

Skulderleddsartrose (slitasjegikt) proteseoperasjon
Hos pasienter som har helt utslitte skuldre med mye smerter og mobilitetsproblemer er det nødvendig med utskifting, der man setter inn en ny kunstig, leddkule. Vi er landets ledende sykehus innen elektiv protesekirurgi, som betyr at pasientene som har behov for protese blir operert av landets fremste kirurger på området.
Les mer om behandling av skulderleddsartrose 

Behandling av seneavrivning
Enkelte pasienter som har falt og pådratt seg en skade river over en sene opp i skulderen som heter supraspinatussenen. Ved store skader av denne senen vil det være best å få sydd senen tilbake på plass. 
Les mer om behandling av seneavrivning

_____________________________________________________________________________________________________________
 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud, og hvordan du kan bestille time til 
utredning og behandling hos en av våre spesialister.


____________________________________________________________________________________________________