Gå til innholdet
Meny
Operasjon av skiveutglidning (prolaps)
Våre ryggspesialister har lang erfaring med utredning og behandling av skiveutglidning (prolaps) og utfører over 150 behandlinger i året. Vi har korte ventetider til både utredning og behandling, slik at du raskt kan få den hjelpen du trenger.

Skiveutglidning 

Når ryggens støtdempere (mellomvirvelskivene) slites, blir tynne eller sprekker oppstår en skiveutglidning (prolaps) i ryggen. Skiveutglidning betyr ikke at skiven fysisk sklir ut, men at innholdet i skiven buler ut på grunn av langvarig slitasje på mellomvirvelskivene, eller ved en ulykke. Skiveutglidningen kan føre til at to ryggvirvler kommer i kontakt og klemmer nerver i ryggen.
 

Mellom 60-70 % av befolkningen har skiveutglidning uten symptomer, og er dermed svært vanlig og oftest uproblematisk. I noen tilfeller kan skiveutglidningen påvirke isjias-nerven som gir store utstrålende smerter ned til foten. Dersom du får smerter eller nummenhet bør du oppsøke fastlegen din, slik at du får en henvisning til utredning og behandling hos en av våre spesialister.

Operasjonsmetoder

1. Avstivingsoperasjon 
I alvorlige tilfeller hvor konservativ behandling ikke er tilstrekkelig så behandler vi skiveutglidningen tradisjonelt med avstivning (spinal fusjon). Vi utfører ulike teknikker for avstiving av ryggen, men alle teknikkene innebærer en åpen kirurgisk metode. Det går ca. 5-6 måneder fra operasjonstidspunktet til avstivingen er grodd og er pålitelig.  
 
2. Fjerne skiveinnhold
Vi har to teknikker for fjerning av innholdet i prolapsen. I fleste tilfeller brukes en rutinemessig mikrokirurgisk teknikk med liten snitt (3 cm), operasjonsrør og mikroskop. En sjelden gang må man bruke åpen teknikk. Hvilken teknikk man vil bruke avgjøres i hvert enkelt tilfelle.
o   Mikrokirurgisk teknikk:
Mikroteknikk egner seg best ved første gangs prolaps og hvor pasienten har symptomer bare fra den ene siden. Når prolapset er lokalisert fjernes skiveinnholdet.
o   Åpen teknikk:
Hos tidligere ryggopererte pasienter vil det oftest bli brukt tradisjonell åpen teknikk. Det brukes litt større snitt ved denne type inngrep og man kirurgene har dermed bedre plass til å arbeide på. Ved en åpen teknikk kan man gå inn og fjerne prolapset fra begge sider, mens mikrokirurgisk teknikk gir bare en inngangsvinkel.

Mellom 70 og 90 % blir smertefrie etter operasjon.
 
Snakkeboble-web-mhh-vær oppmerksom pa°-4

__________________________________________________________________________________________________________________________
 
Les mer om våre ventetider til ulike behandlingstilbud, og hvordan du kan bestille time til utredning og behandling hos en av våre spesialister.

________________________________________________________________________________________________________________